Chytrá Liška nebo naivní klienti?

04.10.2013 15:17

    Není jistě tajemstvím, že liška je chytré zvíře a přechytračit jí není jednoduché. Zřejmě z tohoto důvodu si toto zvíře vybrala Českomoravská stavební spořitelna jako svůj symbol. Není velkým tajemstvím mezi finančními experty, že právě tato stavební spořitelna se rozhodla chytře inovovat svůj produkt. Zřejmě za účelem udržením svých klientů. Já si pod inovací představuji vylepšení podmínek pro stávající klienty. To se, ale v zemích českých nenosí.  ČMSS vymyslela zcela novou, pravdě průkopnickou věc. Vrátila se o několik století zpět a z klientů udělala nevolníky. Myslíte, že to není možné? U nás ano. O co se vlastně jedná? Klienti, kteří mají tzv. meziúvěr a jsou rozhodlí ho z jakýchkoliv příčin doplatit (výhra ve sportce, náhle zbohatnutí, přechod k jinému finančnímu ústavu) nemají žádnou šanci. Prostě to nejde! Můžete psát na ČMSS, jak chcete, ale oni vás nepustí. Jste pevně přikovaní k liščímu doupěti. Podmínkou pro splacení či přechodu jinam je totiž souhlas ČMSS a ta to striktně zamítne. ČMSS tuto skutečnost prezentuje takto:

Předčasné splacení meziúvěru podléhá dle smluvních podmínek schválení ČMSS. Souhlas s předčasným splacením uděluje ČMSS primárně v případech, kdy se klient dohodl na interním refinancování či restrukturalizaci meziúvěru, přičemž tyto situace jsou posuzovány individuálně…

Přeloženo do „obyčejné řeči“ to znamená, že od ČMSS neodejde, pouze vás převedou na jiný produkt dané společnosti. Pokud náhodou zkusíte i přesto požádat o předčasné splacení, tak vám to umožní za předpokladu splnění třech možností:

  • Rozvod/rozchod
  • Prodej nemovitostí
  • Úmrtí

Nevěříte? Věřte! Ptáte se, jak je toto možné? Když je vám na začátku vysvětlena výhoda tohoto produktu, že na rozdíl od hypotéky nemají fixaci a můžete meziúvěr splatit po dvou letech? Je to tím, že v obchodních podmínkách je uvedeno, že ČMSS může udělit písemný souhlas k předčasnému splacení, nikoliv musí.

Tak se stalo, že liška zase někoho přechytračila. Tentokráte své klienty. Nezoufejte, cesta ze tmy se jistě najde. Kdy a jak? To je věc jednání a ……


Antonín Petlach