Finanční gramotnost 2 - Neživotní pojištění

18.10.2013 08:39

V minulém díle jsem psal o životním pojištění. Dnes rozeberu druhý typ pojištění. Tedy pojištění neživotní.
Tato kategorie se týká především pojištění ochrany majetku, odpovědnosti a právní ochrany. Do této kategorie lze zařadit celou řadu pojištění. Nejznámější zde budou rozebrány.

1) Pojištění majetku

a) Pojištění nemovitosti
Tímto produktem se lze pojistit proti poškození nemovitosti. Vztahuje se na stavbu (zdi, sklepy, střecha, stavební součásti atd.), ale i související stavby (garáž, bazén atd.).  V rámci tohoto pojištění lze obvykle sjednat pojištění odpovědnosti spojené s vlastnictvím nemovitosti. Vždy je potřeba správně určit pojistnou hodnotu nemovitosti a prostudovat pojistné podmínky neboť nejsou u všech pojišťoven stejné.

b) Pojištění domácnosti
Produkt chrání klienta proti živelným pohromám, vloupáním, krádežím, úmyslným poškozením atd. Lze přidat i různá připojištění např. pojištění odpovědnosti. Pojistné plnění lze čerpat pouze od jedné pojišťovny.

c) Havarijní pojištění
Toto pojištění se sjednává pro ochranu vlastního automobilu při havárii. Dále se dá připojistit nadstandardní výbava, asistenční služby atd. U tohoto typu pojištění se používá systém bonus/malus při určení ceny pojistného.

2) Pojištění odpovědnosti
Toto pojištění hradí za klienta škodu, kterou způsobil. Chrání ho tak, proti finančním ztrátám s tím spojenými. Pojištění odpovědnosti se dělí na několik druhů.

a) Pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu povolání
Vztahuje se na škodu, kterou zaměstnanec způsobí zaměstnavateli se sídlem v ČR. Ten může požadovat maximálně 4,5 násobek hrubé mzdy. Nevztahuje se na škody způsobené úmyslně, škody na životním prostředí atd.

b) Pojištění odpovědnosti a škodu v občanském životě
Toto pojištění se vztahuje na škody způsobené v běžném životě. Může se vztahovat na více osob (pojištěný, manželka, zletilé děti atd.)

c) Pojištění odpovědnosti vlastníka nebo držitele nemovitosti
Obvykle se sjednává společně s pojištěním nemovitosti. Vztahuje se na škody způsobené v důsledku vlastnictví nemovitosti.


d) Pojištění profesní odpovědnosti
Toto pojištění se vztahuje na rizika spojená s profesní činností. Některé podnikatelské profese musí být ze zákona povinně pojištěny (advokáti, stomatologové, daňový poradci atd.). Jiné podnikatelské profese si mohou pojištění profesní odpovědnosti sjednat dobrovolně.

e) Pojištění odpovědnosti provozovatele motorového vozidla
Častěji nazýváno povinné ručení. Jedná se o ze zákona povinné pojištění. Hradí škodu poškozené osobě v případě dopravní nehody. Většinou se nevztahuje na škodu na vozu pojištěného.

další…
Dále existují i další druhy pojištění. Například pojištění odpovědnosti za škody způsobené psem, koněm atd.

3) Pojištění právní ochrany
Toto pojištění podporuje pojištěného při prosazování jeho právních zájmů. Plně nebo částečně kryje výdaje spojené s právními úkony.


Martin Petlach