Pohádka o slepičce a pojišťovně

22.10.2013 07:55

Jednou z věcí, se kterou klientům pomáháme, je likvidace pojistných událostí. V mnoha případech není tak snadná, jak se na počátku zdá a proto jsme se rozhodli zavést tuto bezplatnou službu. K tomuto nás inspiroval jeden případ takové likvidace pojistné události.

     Nejčastěji dochází k vyřizování pojistné události, když se stane úraz. Méně časté je vyřizování v případě, když vlastníte pojistku „ Na blbost“ tj. zodpovědnost za škodu zaměstnance vůči zaměstnavateli.  Většina pojišťoven umožní svým klientům vyřízení celé události za 5 minut prostřednictvím on-line formuláře. Prostě sednete k počítači a vše potřebné napíšete do formuláře. Upozorňuji, že vše jde hladce v případě, že máte k dispozici takové věci, jako popis události, místo, čas, kdy k události, patřičné IČ zaměstnavatele, kontakt na zodpovědnou osobu. Po vyplnění formuláře vám dojde potvrzující SMS zpráva. Následně čekáte na vyřízení celé věci. Poté vás překvapí formulář zaslaný pojišťovnou, která po vás požaduje doplnění celé události. Zažil jsem případ, kdy pojišťovna takto žádala o doplnění 13 věcí. Zde nastává klasický byrokratický kolotoč, který připomíná známou pohádku o Kohoutkovi a slepičce. Sháníte věci, které máte doplnit vy a poté se obracíte na zaměstnavatele. Ten většinou věc nevyřídí ze dne na den, neboť na to není právě čas. Nezřídka vás překvapí, že pojišťovna znovu požaduje popis celé události a co více, ještě jednou vyplnění formuláře o vzniku celé události, který jste již dělali on-line. Nezřídka se stane, že celá záležitost se vyřizuje 5 dní v horším případě 5 týdnů. Takže, jak bylo avizováno, vše vyřídíte za 5 minut, ale záleží na úhlu pohledu. Podobné je to i u vyřízení úrazu. Prostě začarovaný kruh.

    Toto byl hlavní důvod, proč jsme zřídili naší bezplatnou službu a vyřizujeme za lidi jejich pojistné události. Ještě jednu radu vám dám. V případě, že taková událost nastane, vše nafoťte a nejlépe zajistěte svědka. V nejlepší možné variantě nás hned kontaktujete a vše vyřídíme od prvopočátku za vás. Bez stresu a zbytečného lítání. Nebuďte jako slepička ve známé pohádce.   

Antonín Petlach