Půjčky jako v Americe aneb cesta na západ

21.11.2013 14:53

     Než se zaměříme na půjčování peněz na cokoliv, vraťme se kousek do historie. Dříve totiž v našich končinách neexistovalo půjčovat si peníze takřka na každou věc, kterou uvidíme. Naše babičky byly hodně obezřetné. Peníze dávaly do hrníčků či různých kasiček, které měly popsány, k čemu budou použity, až tam bude naspořená částka. Později, jak jsme se přibližovali světu, jsme přešli na konzumní způsob života, který se nejvíce blíží Americkému stylu. Chceme ledničku, pračku, mobil? Není problém si peníze rychle půjčit. Administrativa není tak složitá a vyřízení rychlé. Nyní se podívejme, co tyto půjčky skrývají.

     Především je to vyšší úroková sazba. Pokud začneme na 9,90 % p.a., tak jsme rádi. Mimochodem p.a. znamená roční úroková sazba. Je možné se výjimečně dostat i na nižší úrokovou sazbu, ale tato je velice často vykoupena kouzelnými slůvkami a to pojištěním schopnost splácet úvěr. Klienti velice často dostanou slevu ve výši 1%, když si toto pojištění zřídí. Veliká spokojenost! Pojištění pro strýčka příhodu. Kdyby se  něco stalo, tak splácení bude v pohodě. Veliký omyl! Pojištění, ve většině případů, kryje smrt, pracovní neschopnost, pobyt v nemocnicích. Velice často se kombinují jen dvě z uvedených variant. Navíc je zde velká pravděpodobnost, že v případě pojistné události nedostanete nic. Chybí především zdravotní dotazník, bez kterého pojišťovna nic nevyplatí. Obzvláště pokud máte dlouhodobě zdravotní problémy. Tuto skutečnost jsem zažil, když jedna klientka chtěla využít pojištění na pracovní neschopnost, když krátce po zřízení úvěru onemocněla. Samozřejmě splakala nad výdělkem. Ještě jedno, mnohem závažnější riziko, skrývají slovíčka pojištění schopnost splácet úvěr. Především toto pojištění plně zaplatíte. Poplatky spojené s pojištěním jsou započítány do úvěru, který se Vám navýší. Uvedu konkrétní příklad a to na úvěr ve výši 140 000,-Kč se splatností na 84 měsíců s pojištění, které činilo 23 688,-Kč. Tímto se výše úvěru vyšplhala na částku 163 688,-Kč, kterou musel klient splácet, a tudíž se navýšily i měsíční splátky. Většina klientů žije v domnění, že si půjčila 140 000,-Kč. To, je veliký omyl!  Navíc banka dostane od pojišťovny provizi za zřízení pojištění.

    Takže jaký je výsledek? Bance zaplatíte za úvěr, pojišťovně za pojistku a navíc banka vydělá ještě díky provizi od pojišťovny. Finanční instituce se nažraly a klient zase přišel o nějaké prašule! Samozřejmě, že řešení tohoto zapeklitého problému existuje. Pokud ho chcete znát, tak svůj dotaz napište na náš mail. 

Antonín Petlach